De Imagerie / Projecten / How Words Can Mend

Een eerste samenwerking tussen De Imagerie, Black speaks Back, Loods des Doods en Het Bos.

HOW WORDS CAN MEND

Black speaks Back zette in mei 2018 een huzarenstukje neer. Ze toonden in de Bozar hun afrofuturistische musicalfilm EUphoria. In vijf kortverhalen stellen ze de toekomst van Europa voor vanuit het perspectief van de jonge Afrikaanse diaspora. Een groep getalenteerde jonge Europeanen met wortels in verschillende Afrikaanse landen wijdde zich maandenlang toe aan dit project via workshops, bootcamps en studiosessies. Deze samenwerkingen en combinatie van stijlen zorgde voor een ongelooflijke film. Het geeft ons een compleet andere kijk op interpersoonlijke, intercontinentale en zelfs intersoortelijke relaties. De Imagerie toonde de film in Antwerpse première op de voorbije editie van Visite Film Festival.

De film is het beginpunt van een eerste samenwerking. De afgelopen weken wisselde De Imagerie ideeën uit met Blaise Turikumwe (Black speaks Back) en Younes van den Broeck (Loods Des Doods). Een groot deel van de uitwisseling vindt achter de schermen plaats. Zo is De Imagerie co-distributeur van de film, worden gedachten en bedenkingen gedeeld en leren we elkaar beter kennen.

EXPO - Loods des Doods

OPEN:
Vrijdag 26 oktober 19U-24U (opening)
Zaterdag 27 oktober 12-24U
Zondag 28 oktober 09-16U

Locatie: Het Bos, Ankerrui 5 - 2000 Antwerpen

Als deel van de samenwerking wordt de exporuimte van Het Bos gedurende drie weken het atelier van de Loods des Doods. Stichter en beeldend kunstenaar Younes van den Broeck creëert samen met zijn collega's een heel eigen universum. Het resultaat van drie weken residentie ontdek je van 26 t.e.m. 28 oktober in de exporuimte van Het Bos.


In oktober kan je in een filmhoek in de Bosbar video’s bekijken van Black speaks Back. Door beeldvormingen en stereotypen te deconstrueren, tonen ze de pluraliteit tussen zwarte Belgen en Nederlanders. Dit gebeurt in de vorm van korte afleveringen waarbij verschillende Afro-Nederlanders en -Belgen met elkaar in gesprek gaan over hedendaagse issues, maar ook via spoken word en unieke portretten.